
Region tisíce
vůní a chutí
Gastronomie
Mikulovsko je regionem vytříbených chutí. Tradiční jídelníček zpestřily delikatesy národních kuchyní a v kombinaci s našimi víny vznikla lahodná kompozice. Tu chuť a vůni nikde jinde nenajdete!
Na toulkách regionem vás čeká mnoho gastronomických zážitků. Základem tradičního jídelníčku Mikulovska bývala v minulosti pšeničná mouka nebo brambory. Z mouky se pekl pravý domácí chléb, vařily se knedlíky nebo se pekly oblíbené buchty. Brambory se často jedly s kysaným zelím, s mlékem nebo se z nich dělaly tašky či placky. V neděli a ve svátek bývala strava mnohem pestřejší. Na talířích se objevovalo maso, zejména husí, kachní a vepřové. Své místo v jídelníčku měla také kdysi velmi oblíbená čočka. Nedílnou součástí regionální kuchyně byla doma vypěstovaná zelenina, ovoce a bezesporu také víno.
Z pestré regionální kuchyně můžete leccos ochutnat i dnes. Zdejší kuchyně se prezentuje prostřednictvím gastronomických festivalů Národy Podyjí, Mikulov Gourmet Festival, Food Fest Mušov a Festival SÝR. Na své si můžete přijít i při gulášfestech a Svatomartinských slavnostech pořádaných v různých obcích regionu. V každém koutu Mikulovska zkrátka najdete místo, kde okusíte vynikající pokrmy snoubící se s lahodným vínem.
Přesvědčte se sami a přejeme vám dobrou chuť.